RE: [NUUG] Medlemsmøte 2015-09-08: Kommunenes digitale arkiv som et felleskomponent basert på fri programvare

aktive at nuug.no aktive at nuug.no
Tue Sep 8 13:23:53 CEST 2015


Hei
Det blir ingen samling i Stavanger for overføringen av dette møte.

mvh
Karl Dag Gursli
Unix System Sjefskonsulent
's/windows/unix/g'
Get IT, http://www.openindiana.org/
______________
Atea AS, Stavanger

-----Original Message-----
From: medlemmer-bounces at nuug.no [mailto:medlemmer-bounces at nuug.no] On Behalf Of aktive at nuug.no
Sent: 6. september 2015 20:18
To: annonsering at nuug.no; medlemmer at nuug.no
Subject: [NUUG] Medlemsmøte 2015-09-08: Kommunenes digitale arkiv som et felleskomponent basert på fri programvare

Norwegian Unix User Group (NUUG) inviterer til medlemsmøte i NUUG Oslo.
Alle medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne.

Arrangementet er gratis. Etter foredraget (fra ca. 19:45) blir det sosialt samvær.

  Tid:
    Tirsdag 8. september 2015 kl. 18.30
  Sted:
    Teknologihuset, 3.etg Pilestredet 56, og
    Atea Stavanger, Stadionparken (Viking Stadion), Jåttåvågveien 7, Stavanger (videostream).

Månedens tema er: «Kommunenes digitale arkiv som et felleskomponent basert på fri programvare» med Thomas Sødring. Foredraget vil foregå på
norsk:

  Når alt var på papir så var arkivet en opplagt sentral enhet i en forvaltningsorgan. Dette er noe som egentlig ikke har fulgt med i overgangen til den digitale hverdagen og det digitale arkivet er blitt redusert til postmottak og saksbehandling. Resultatet er en forvaltning som svekker innbyggernes rettssikkerhet og et hull i rikets hukommelse.

  Politikerne sier mye om digitalisering men hvis ikke det digitale arkivet får en sentral plass i IT-arkitekturen så vil digitaliseringsproblematikken fortsatt bli uløst. Denne viktige felleskomponenten burde være tilgjengelig som fri programvare slik at vi får mer kunnskap og innsikt i danningen og bevaringen av forvaltningens arkiver.

  Det kommunale arkivmiljøet sammen med HiOA har jobbet i flere år med et prosjekt for å realisere en NOARK5-kjerne basert på en fri programvare lisens. Vi har på plass en løsning som kan fungere som en innsynsløsning for NOARK5-uttrekk og begynner nå arbeidet med å fullføre kjernen og få den godkjent. Dette er en REST/JSON-basert tjeneste og vi vil presentere løsningen til dere samtidig som vi diskuterer veien videre. Kildekoden er tilgjengelig fra https://github.com/KDRS-SA/kdrs-toolbox-innsyn.

Thomas Sødring jobber som førsteamanuensis på arkivutdanningen ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Han er utdannet ved Dublin City University i Irland der han tok både bachelor og doktorgrad i Informatikk. Som forsker han han har jobbet både med informasjonsgjennfinning og simulering men de siste årene har han brukt tiden sin på problemene rundt arkiv og digitalisering, noe som har resultert i noen programmer som er gitt ut som fri programvare. På Høyskolen er han en del av en forskergruppe som heter METAINFO som forsker på metadata og dens bruk.

Medlemsmøtet vil også bli direktesendt over internett, adressen til videostrømmen er <http://www.nuug.no/live.m3u>, som du kan åpne i nettleseren eller direkte i mediaavspilleren. For mer informasjon se egen side om direktesending av video.

Minner forøvrig om NUUGs IRC-kanal #nuug på irc.freenode.net, mailinglisten aktive at nuug.no for diskusjon om aktiviteten i NUUG og at NUUGs kalender er tilgjengelig på iCalender-format via <http://www.nuug.no/adict/ical.php?organizer=NUUG>.

Vel møtt!
_______________________________________________
medlemmer mailing list
medlemmer at nuug.no
http://lists.nuug.no/mailman/listinfo/medlemmer


More information about the interesserte mailing list