[NUUG kart] Hvordan kan turportalen Lommekjent.no legge til rette for åpne og frie turdata?

Ola Njå Bertelsen olanja.bertelsen at geoinsight.no
Mon Nov 14 13:59:24 CET 2011


Hei kjære kartentusiaster.

Jeg håper denne e-posten er innenfor retningslinjene for denne listen.

Jeg jobber for Geoinsight AS som utvikler turportalen Lommekjent.no<http://Lommekjent.no>. Vi ønsker å legge til rette for å kunne dele frie og åpne turdata fra Norge. Lommekjent.no<http://Lommekjent.no> er et verktøy for å gjøre nettopp dette. Men som en fersk aktør innenfor frie og åpne data trenger vi innspill for å gjøre dette på en tilfredsstillende måte.

Jeg kan si litt om bakgrunnen. Vi har i mange år lagt til rette for, og utviklet Garmins GPS kart og så i den sammenheng at det manglet en god tjeneste hvor folk kan planlegge turene sine og legge inn rutene på GPS. Etter hvert har vi også sett at det finnes mange turportaler og tjenester både fra organisasjoner, private og det offentlige som tilbyr turinformasjon. Denne informasjonen er fragmentert. Den har liten eller ingen mulighet for gjenbruk eller deling på grunn av lisensieringen. For de aller fleste aktørene er det ikke turdataene i seg selv som er inntektsbringende men tjenestene rundt disse dataene. Som for eksempel destinasjoner som ønsker å vise frem hvilke aktiviteter du kan gjøre dersom du velger å feriere hos dem. Eller kommunene som ønsker å få folk ut i naturen. Resultatet er at mange aktører har et fåtall turer på sine sider, fremfor å kunne samle turene på ett sted. Ingen av sidene legger opp til utstrakt samarbeid mellom brukere. Dette vil vi forandre på.

Derfor ønsker vi nå å prøve å samle turbeskrivelser ett sted og samtidig gi alle muligheten til å presentere de turene de ønsker på sine nettsider, enten gjennom embedding eller ved å kopiere innholdet.

Vi ønsker å gjøre dette på en måte som tillater kommersiell bruk av turdataen både for vår del, for andre aktører og brukernes del. Foreløpig har vi landet på å lisensiere all den dataen våre brukere legger inn og den informasjonen vi selv har tillatelse til med en Creative Commons navngivelse lisens. Vi jobber med å utvikle et API slik at det blir enkelt å hente ut større datamengder, da må vi nok finne ytterligere lisenser. Vi er også i dialog med flere tunge aktører innenfor friluftsliv og turinformasjon for å samles om dette.

Arbeidet er i den spede oppstart når det gjelder lisensiering og hvordan vi kan få dette til slik at dataen med rette kan kalles åpen og fri. Det vi håper på er at vi kan legge grunnlaget for at private aktører, det offentlige, frivillige organisasjoner og privatpersoner klarer å utveksle og samarbeide om turdata. Det er langt i fra alle aktører som er klare for dette enda, men vi må begynne et sted.

Vi trenger hjelp for å kunne gjøre dette på en måte som ivaretar interessen til de miljøene som jobber for åpne standarder og frie data i Norge. Om det er noen som er interessert i å komme med innspill eller bidra på andre måter håper jeg dere vil ta kontakt. Jeg regner med at flere av dere har sett den samme problemstillingen. Vi ønsker å løse dette i samarbeid med dere.

Et utkast til brukervilkår finner dere på bloggen vår.<https://lommekjent.wordpress.com/2011/11/07/nye-brukervilkar-for-lommekjent-no/>
Mer informasjon om turportalen finner dere på Lommekjent.no<http://lommekjent.no/> og på bloggen<https://lommekjent.wordpress.com/>.

Send gjerne e-post direkte til meg om du har innspill og kommentarer.


Med vennlig hilsen,
Ola Njå Bertelsen

Geoinsight AS
Schweigaardsgate 28
Po Box 9036 Grønland
No-0133

+47 47 62 31 14
olanja.bertelsen at geoinsight.no<mailto:olanja.bertelsen at geoinsight.no>
www.geoinsight.no<http://www.geoinsight.no/>

www.lommekjent.no<http://www.lommekjent.no/> – Norges nye turportal

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.nuug.no/pipermail/kart/attachments/20111114/d313a719/attachment.htm 


More information about the kart mailing list