[NUUG video] ÅPEN KANAL: NYHETSBREV NOVEMBER 2008

Ola Tellesbø otelles at hotmail.com
Wed Dec 3 11:40:23 CET 2008





ÅPEN KANAL: NYHETSBREV NOVEMBER 2008 
 

1. Kringkasterforeningens andre advarsel mot konsesjon for Åpen kanal
2. Frikanalen på lavbluss uten ekstra midler
3. Første rettsvitenskapelige artikkel om forhåndssensur skrevet


1. KRINGKASTERFORENINGENS ANDRE ADVARSEL MOT KONSESJON FOR ÅPEN KANAL
I forrige nyhetsbrev fulgte kopi av en kronikk i VG 4. mai 2004 som advarte mot konsesjon. Denne gangen er en senere advarsel mot forhåndssensur limt inn nedenfor, også denne var trykt i VG, nærmere bestemt 5. november 2007. Kronikken ble sterkt vingeklippet av kronikkredaktøeren i VG så logikken er ikke fortreffelig. Og om advarslene i 2004 og 2007 framholder jeg: "Det vi skrev den gangen er det samme som vi skriver nå."
 
2. FRIKANALEN PÅ LAVBLUSS
Staten gir Foreningen Frikanalen kr 2,5 millioner, men dette dekker kun halve opprinnelig budsjett. Foreningen må derfor spares kraftig. Det vil ikke bli utviklet ny teknologi i år. Linux-kompatibilitet må vente. HD-tv på nett må vente. Innsparingen kan også ramme driftssikkerheten og i ytterste konsekvens oppetiden!
 
3. FØRSTE RETTSVITENSKAPELIGE ARTIKKEL OM FORHÅNDSSENSUR SKREVET

For første gangen i historien er det skrevet en rettsvitenskapelig artikkel om forhåndssensur særskilt. Artikkelen er skrevet av avsender og er publisert i tidsskriftet Jussens Venner. Kringkasterforeningen har fortsatt noen få nummer igjen. Er det noen som gjerne skulle ha hatt et eksemplar? Send så mail til avsender og spør om det er noen igjen. Har vi gått tom, send en henvendelse til redaktør Henriette Clausen, jussens-venner at jus.uio.no. Jeg tror prisen hos JV er kr 100.
 
 
 
VG - 05.11.2007 - Side: 43 
FORHÅNDSSENSUR
Forfatter: Ola Tellesbø
 
Om ett år får Norge en åpen fjernsynskanal som enhver myndig person kan være med og fylle med eget innhold under eget ansvar. 
Kanalen kommer på det digitale bakkenettet ved siden av NRK og TV2, etter at Stortinget besluttet at Norge skal ha en åpen kanal. 
Som stortingsrepresentant støttet nåværende kulturminister Trond Giske (Ap) denne beslutningen. 
Som statsråd har Giske hyllet ytringsfriheten ved flere anledninger. Nå går han til den motsatte ytterligheten og vil ha forhåndskontroll av innholdet på Åpen kanal. 
I Frivillighetsmeldingen legger Giske til grunn at deltakernes interesseforening skal være kringkaster på vegne av sivilsamfunnet, og ha konsesjon med hjemmel i kringkastingsloven. Kringkaster har et omfattende straff- og erstatningsrettslig kontrollansvar. 
Dette ansvaret kan foreningen kun håndtere gjennom nitid forhåndskontroll av innholdet. 
Men ingen skal være kringkaster på vegne av noen. 
Deltakerne på den åpne kanalen skal selv stå som kringkaster. Derfor er det disse som «plikter å sette seg grundig inn i redaktøransvaret i henhold til norsk lov, ta selvstendig redaktøransvar for sine programmer, og gjøre det tydelig hvem som sender og er redaktør». 
Grunnlovsvern 
Kan Giske pålegge noen å være kringkaster på vegne av deltakerne, og frata deltakerne det selvstendige redaktøransvaret, og dermed deres ytringsfrihet? 
Til sammenligning, kan staten pålegge TV2 og TVNorge å ha felles overordnet redaktør? 
Kun Stortinget kan i lovs form vedta eller håndheve begrensinger i ytringsfriheten, og bare der hvor Grunnloven åpner for slik innskrenking. 
Kringkastingsloven kan ikke benyttes til å pålegge noen å kontrollere andre, når dette ikke er ønsket. 
En slik bestemmelse vil stride mot Grunnlovens forbud mot «Forhaandscensur og andre forebyggende Forholdsregler». 
Giske var med da Stortinget forutsatte at Åpen kanal «organiseres mest mulig ubyråkratisk og med størst mulig egenstyring for organisasjonene selv». 
To ganger har til sammen over 120 frivillige organisasjoner vedtektsfestet deltakernes selvstendige redaktøransvar og gjort det klart at ingen skal overprøve dette ansvaret. 
Hvorfor lytter ikke Giske til dette? 
Formålet med Åpen kanal er nettopp å underbygge dannelsesidealet. Under eget ansvar skal alle myndige få adgang til å snakke til det norske folket gjennom fjernsynet. Slik vil kanalen styrke dannelsen og videreutvikle oss som demokratiske borgere. 
Glemmer myndighetene hva vårt rettssystem og demokrati innebærer, kommer sensurforbudet til unnsetting og setter grenser for hva myndigheten kan gjøre. Takk for det.
_________________________________________________________________
News, entertainment and everything you care about at Live.com. Get it now!
http://www.live.com/getstarted.aspx
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.nuug.no/pipermail/video/attachments/20081203/2f480f3a/attachment.htm 


More information about the video mailing list