[NUUG video] NYHETSBREV DESEMBER 2008

Ola Tellesbø otelles at hotmail.com
Thu Jan 1 02:39:21 CET 2009



1. Frikanalens system virker tilfredsstillende
2. Staten kunne ha vunnet i EMD om politisk tv-reklame
3. Offisiell åpning av Åpen kanal (Frikanalen).

1. FRIKANALENS SYSTEM VIRKER TILFREDSSTILLENDE
Frikanalens system virker tilfredsstillende. Det har et flott grensesnitt med drag and drop på sendeplanen. Systemet er noe beskjedent dimensjonert. Et kjempepopulært innslag som medfører massebestillinger (on demand) over nettet, vil by på vansker. Dette problemet er ikke prekært og over tid vil systemet kunne bygges opp gradvis i takt med bruken.


2. STATEN KUNNE HA VUNNET I EMD OM POLITISK TV-REKLAME
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) ga TV Vest medhold i at forbudet mot politisk reklame, kringkastingslovens § 3-1, tredje ledd, strider med menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel 10. Staten tapte. Dommer Sverre Erik Jebens fant bruddet på EMK art. 10 i den særskilte konteksten anvendt på angjeldende sak å være ”Pensjonistpartiets generelle mangel på tilgang til fjernsynskringkasting”.
For det er ikke bare § 3-1, tredje ledd, som hindrer politiske partier å ytre seg i kringkastingsmediet. § 3-4, femte ledd, annet punktum, forbyr politiske partier å stå bak kringkastingsprogram. De store politiske partiene får alltid taletid, men slik kringkastingsloven nå er utformet er derimot de små politiske partier utelukket fra kringkastingsmediet.
Dommer Jebens begrunnelse er identisk med den redegjørelsen Kringkasterforeningen ga Stortinget i åpen høring to år i forveien, 6. september 2006, om Grl. § 100, som tilsvarer EMK art. 10: ”Vi i Åpen kanal håper jo heller at Stortinget innskjerper forbudet [mot politisk reklame] enn å oppheve det. (…) En slik innstramming må imidlertid ikke føre til at (…) politiske organisasjoner mister retten til å ytre seg på fjernsyn. (…) Utgangspunktet er at alle kan kringkaste, enten kommersielt på vanlig kanal eller ikke-kommersielt på Åpen kanal. (…) Hvis vi da ser for oss (…) politiske partier, så faller de utenfor. De kan verken sende på åpen kanal av hensyn til distributør eller på vanlige kanaler på grunn av kringkl. § 3-4, femte ledd, annet punktum. Dette er da, så vidt vi kan se, de eneste som blir forhindret fra å kringkaste på en eller annen måte. Og dette er ikke forenlig med Grunnlovens § 100 [om ytringsfrihet].”
Stortinget fulgte ikke opp Kringkasterforeningens råd om å fjerne forbudet mot at politiske partier kan stå bak kringkastingsprogram. Saksordfører Espen Johnsen sa at ”dere har innspill om åpen kanal og endringer som krevs i kringkastingsloven. Det skal eg ta med, det skal vi alle ta med alle sammen. Det var nyttig informasjon.” Men informasjonen falt til jorden. Derfor gikk det dårlig for staten hos EMD i Strasbourg.
Mer om dette i en kronikk i Bergens tidende straks på nyåret.
 
3. OFFISIELL ÅPNING AV ÅPEN KANAL
Åpen kanal (Frikanalen) åpnes offisielt 8. januar 2008. Se vedlagt program.
 
 
GODT NYTTÅR!
_________________________________________________________________
Drag n’ drop—Get easy photo sharing with Windows Live™ Photos.

http://www.microsoft.com/windows/windowslive/photos.aspx
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: opningFrikanalen.rtf
Type: application/msword
Size: 26030 bytes
Desc: not available
Url : http://lists.nuug.no/pipermail/video/attachments/20090101/6842efd7/attachment.wiz 


More information about the video mailing list