[NUUG video] ÅPEN KANAL: NYHETSBREV sommer 2009

Ola Tellesbø otelles at hotmail.com
Fri Jun 19 16:13:43 CEST 2009


1. EMD og Politisk tv-reklame: Trond Giske har fulgt Kringkasterforeningens råd
2. Gateavisa retter unyansert oppslag i DN om rettssaken mot KKD
3. Stadige teknologiframskritt hos Frikanalen
4. Søk og se på Frikanalen-program gjennom Get-miro

Av Ola Tellesbø

1. EMD og POLITISK TV-REKLAME: TROND GISKE HAR FULGT KRINGKASTERFORENINGENS RÅD
Det er fulgt mulig å være så uenig at det ender i rettssak, men tar man ballen i stedet for mannen, er det også mulig å være enig om andre ting. Trond Giske fulgte avsenders råd av 13. januar, jf. tilsvar i Stavanger Aftenblad. Rådet ble imidlertid gitt av Kringkasterforeningen til Stortinget så tidlig som våren 2007, men ikke fulgt opp selv om det ble lovet. Derfor tapte Norge i EMD. Ovennevnte tilsvar stod i nyhetsbrevet for januar. Les de siste fem linjene én gang til:
 
"Per Fjeld svarte 13. januar på min kronikk av 8. januar. Han redegjør for likheten mellom reklameforbud (kringkastingslovens §3-1) og sponsorforbud (§3-4) i regi av politiske partier. Er forbudet mot politisk reklame umulig på grunn av EMK art. 10 om ytringsfrihet, er heller ikke forbudet mot sponsing mulig, påpeker Fjeld som den mest nærliggende forståelsen. Jeg mener at forbudet mot politisk tv-reklame kan bestå på tross av dommen hos EMD i Strasbourg. Min nyanse er at forbudet for politiske partier å sponse kringkastingsprogram også er et forbud mot at partier står bak kringkastingsprogram. En slik følge av loven har fordeler og ulemper. Fordelen er at så lenge politiske partier ikke kan stå bak kringkastingsprogram, begrenser vi politiseringen av den offentlige samtalen der refleksjonen lukkes og standpunkt blir rigide på tross av tilførte opplysninger og viten. Ulempen med at politiske partier ikke kan stå bak kringkastingsprogram er at små partier, som ikke tas med i de tradisjonelle kringkasternes politiske debatter, blir fortiet. Ulempen ved dette er både Fjeld, EMD og jeg enig i. Spørsmålet er, slik jeg ser det, hvordan ulempen best løses uten forflatning av den politiske debatten. Kan vi beholde forbudet mot politiske tv-reklame og dermed også begrense pengenes makt i politiske valgkamper? Fjeld, som er tv-sjef i Aftenbladet, ser for seg en eller annen regulert form for tv-reklame. Dette vil bringe Tv-Aftenbladet økonomiske fordeler. Fjeld tror på den redaksjonelle uavhengigheten og fornekter avhengighetsforholdet mellom storindustrien og kommersielle kringkastere. Al Gore lever på sponsormidler. Hvor mye kritikk fikk det økonomiske systemet, eller for den saks skyld, bilindustrien i hans film ”An Inconvenient Truth”? Siden politiske partier polariserer den offentlige debatten, blir vilkårene for å slippe til viktige. Jeg tar til orde for vilkår som underbygger den åpne, opplyste samtalen og ytringsfriheten slik dette har blitt lagt til grunn i Grl. § 100 om ytringsfrihet, henholdsvis 6. og 2. ledd. Åpner vi for små politiske partier, må det være etter vilkår i overensstemmelse med det ytringsfriheten skal tjene, slik som sannhetssøken, meningsdannelsen og den åpne samtalen. Grunnleggende for å oppnå det er å la mening møte motmening. Følgelig kan vi eksempelvis se for oss politiske partier under sperregrensen stå bak kringkastingsprogram på Åpen kanal (Frikanalen) forutsatt at de slipper til deres meningsmotstandere. Åpen kanal kommer fortrinnsvis også på satellitt og kabelnett, hvilket vil bringe ideelle og frivillige krefters ytringsadgang i samsvar med den ytringsadgangen kommersielle krefter har. En slik ordning i overensstemmelse med begrunnelsene for ytringsfriheten vil innebære vinn-vinn for alle og at forbudet mot politisk tv-reklame kan bestå."
 
2. GATEAVISA RETTER UNYANSERT OPPSLAG I DN OM RETTSSAKEN MOT KKD


Av Anita Nyholt, DN 20.05.2009
"Som Gateavisas representant og som styremedlem i foreningen Frikanalen holdt jeg på å sette kaffen i vrangstrupen da jeg i Dagens Næringsliv 13. mai leste at Gateavisa vil gå rettens vei for å frata Frikanalen konsesjonen i det digitale bakkenettet. 
Gateavisa har siden 2003 vært sterkt deltakende i utviklingen av en norsk modell for en åpen kanal og oppstarten av denne - som ble hetende Fri-kanalen. At Gateavisa skulle ønske å saksøke noen for å ha gitt Frikanalen en konsesjon vi har arbeidet hardt for å få, faller på sin egen urimelighet. Gateavisa var før foreningen Frikanalen ble stiftet en aktiv deltaker i foreningen Åpen kanal (nå Kringkasterforeningen). I likhet med flere andre organisasjoner er Gate-avisa medlemmer av både Kringkasterforeningen og Frikanalen. Da Frikanalen fikk innholdskonsesjonen med en topp-redaktør, ga Kulturdepartementet ved Trond Giske sitt ord på at toppredaktør kan delegere det strafferettslige ansvaret til en ansvarlig redaktør. Kringkasterforeningen er derimot usikre på om dette holder juridisk, og ville ha det prøvet i en rettssak. Gateavisa støtter selvsagt arbeidet i å få en avklaring på dette, men har aldri arbeidet for at Frikanalen skal miste sin konsesjon. Vi jobber derimot hardt for at kanalen skal bestå - og ikke minst holdes åpen!"

3. STADIGE TEKNOGIFRAMSKRITT HOS FRIKANALEN
* Nytt design på Frikanalen.no. Alt i åpne formater.
* Nå kan de aller fleste videoformatene lastes opp til Frikanalen som så konverterer dem for videresending. Antall videoformater er på linje med det som håndteres i You-tube. Dette gjelder også for Kringkasting! Det betyr at du selv kan laste innholdet opp innholdet. Du trenger 
* Nå kan du fra frikanalen.no/tv se på video med åpne standarder. NUUG har med Ogg Theora videokodeks og Cortado-JAVA gjort det mulig å se på videoene på Frikanalen, uavhengig av plattform og uten propritære programvare. Alt du trenger, om du ikke har det før, er JAVA som har åpen kildekode.
* Mens frikanalen.no har blitt fullstendig åpen har også frikanalen.tv, som forutsetter Silverlight, blitt mer åpen. Silverlight 2.0 er tilgjengelig på de fleste plattformene, innbefattet Linux. Når Silverlight 3.0 kommer, trengs ikke videokodeksen (VC1) til Windows. Silverlight 3.0 er forventet å komme med Windows 7. Da må imidlertid 3.0 først gjøres plattformuavhengig, hvilket vil ta noe tid. Det skal være støtte for H264 i 3.0. Også del 14 av MPEG4 skal være åpen i Silverlight 3.0. Det muligjør addidativ streaming, det vil si streaming i den hastigheten du kan motta. NRK vil teste/undersøke åpenheten i Silverlight 3.0. 
* Siden programmering av sendeplanen skjer gjennom frikanalen.no, er denne delen ikke helt åpen på grunn av Silverlight.
 
4. SØK OG SE PÅ FRIKANALEN-PROGRAM GJENNOM GETMIRO
NUUG har gjort det mulig å få tak i Frikanalens program gjennom getmiro. Med Miro kan du søke, bestille og se ulike sjangre. Sjangrene til Frikanalen er blant de du kan søke på, bestille og se. Programvaren er gratis og lastes ned fra getmiro.org.

_________________________________________________________________
More than messages–check out the rest of the Windows Live™.
http://www.microsoft.com/windows/windowslive/
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.nuug.no/pipermail/video/attachments/20090619/95f80b39/attachment.html 


More information about the video mailing list