[NUUG kart] Adresseimporten

Tor torsm.news at gmail.com
Thu Dec 6 18:18:19 CET 2018



> 6. des. 2018 kl. 10:27 skrev NKA mapper <nkamapper at gmail.com>:
> 
> Jeg skulle gjerne ha kommet videre og få gjort disse nesten 400.000 tilleggene og endringene i adresser. Det vil gjøre søking, navigering og geokoding i OSM bedre i Norge.
> 
> Men det forutsetter at i hvert fall et par stykker svarer her på listen slik at community står bak. 
> 
> Særlig gjelder det sletting av duplikate adresser på bygninger og andre noder. De 4 punktene nedenfor følger egentlig bare wiki'ed for adresseimporten Address_import_for_Norway <https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue/Address_import_for_Norway>, men slettingen av duplikater har ikke vært gjennomført ennå.

Mitt svar er: Kjør på!

Om det er noe som skulle være kontroversielt, så må det være 3.


> 
> /NKA
> 
> Den man. 3. des. 2018 kl. 10:49 skrev NKA mapper <nkamapper at gmail.com <mailto:nkamapper at gmail.com>>:
> Som vi har diskutert her på listen fungerer ikke adresseimporten lenger fordi datakilden som brukes ikke lenger oppdateres av Kartverket. Jeg har laget et program som kan få importen og oppdateringene i gang igjen basert på ferdige filer fra Kartverket (matrikkelen). Programmet ligger her på Github: addr2osm <https://github.com/NKAmapper/addr2osm>
>  
> Jeg har gjort en testkjøring for alle kommuner i Norge. Første kjøring vil gi ca 100.000 nye adresser og vil gjøre ca 275.000 oppdateringer/slettinger.
> * Oversikt over endringene: Excel-ark <https://drive.google.com/open?id=10oF3YECS39WRrXiO_pzE9sxVtxH8yVOx>
> * OSM-filer med alle kommunene for inspeksjon (se søke-tips på Github): Kommunefiler <https://drive.google.com/open?id=1TzUggXrU0XP-TTxaXPsmRKSnMlR7622Y>
>  
> Dette krever noen viktige beslutninger som vi bør diskutere her på listen:
>  
> 1) Det er tidligere besluttet på denne listen å ha selvstendige adressenoder, slik som i Danmark. Det nye programmet fortsetter med dette med gjør det konsekvent for samtlige adresser og oppdaterer koordinaten dersom den har flyttet seg noen meter hos Kartverket.
>  
> 2) Jeg ønsker å fjerne alle addr-tagger fra bygninger (og øvrige linjer og relasjoner). Grunnen er at det ikke er mulig å automatisere adresseoppdateringer av bygningene fullstendig. Når f.eks. en bygning har blitt seksjonert i et A + et B husnummer er som regel ikke bygningen i OSM delt i to. Når en adresse har blitt endret kan dessuten programmet bare gjette hvilken bygning som skal få endret adresse basert på distanse, og dette kan like gjerne bli galt som riktig. Over tid vil det dermed oppstå avvik i adressene. Det blir dessuten duplikater mellom frittstående adressenoder og bygningene, det blir to husnummer på kartet, og det blir heller ikke entydige søk i Nominatim til søk, ruting og geokoding osv. Det er få bygninger i Norge som har fått adresse-tagger, men i enkelte kommuner er det mange, f.eks. i Trondheim.
>  
> 3) Jeg ønsker også å fjerne addr-taggene fra noder som også brukes til annen tagging, typisk en amenity eller en shop. De nodene jeg har sett på viser at nesten alle som har laget disse nodene har brukt den opprinnelige adressenoden i iD, lagt inn flere tags og flyttet noden litt. Problemet er som i forrige punkt at adressen ikke blir oppdatert, og over tid vil det oppstå avvik. Eksempelvis har de fleste adresser i Fredrikstad fått nye postnummer, så alle slike noder der har allerede feil adressedata.
>  
> 4) Programmet fjerner også addr:country-taggen, som er unødvendig (gitt av landets grenser).
>  
> Omfanget av endringene er vist i OSM-filene (sletting av addr-tagger for bygninger og andre noder er ikke gjort, men alle bygningene/linjene og nodene er vist). Ikke last opp disse filene.
>  
> Jeg håper mange kan sjekke sin kommune og gi kommentarer her på listen, siden dette blir en omfattende oppdatering. Legg gjerne inn en sak på Github om du har innspill til koden - det er nyttig.
> _______________________________________________
> kart mailing list
> kart at nuug.no
> https://lists.nuug.no/mailman/listinfo/kart

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.nuug.no/pipermail/kart/attachments/20181206/57f10869/attachment.htm 


More information about the kart mailing list