[NUUG kart] Fylkesveier og riksveier igjen

Gnonthgol gnonthgol at gmail.com
Tue Jun 15 14:27:07 CEST 2010


Den 15. jun. 2010 kl. 13.46 skrev Øystein tusvik:

> Hei,
>  
> Dette er min første post på lista, og er relativ fersk i OSM.
Hei, alltid kjekt med nye fjes.

> Jeg lurer på om man har blitt enige om hvordan man tagger fylkesveier og riksveier. Tittet litt i arkivet og ser at det sto litt om det der. Problemet er at forskjellige kilder gir sprikende info om hva som er riktig, samt at enkelte mener og synes litt av hvert.
>  
> http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Forvaltningsreformen_av_veinettet_i_Norge
> http://wiki.openstreetmap.org/wiki/No:Map_Features
>  
Før var det vanlig å bruke referansenummeret som var brukt i Vegdatabasen til vegvesenet. Dette var EVxx, RVxx, FVxx, o.s.v. dette er nokk grunnen til forvirring.
For ei stund sidan hadde me ein diskusjon i forbindelde med forvaltningsreforma der det blei enighet om at me skulle tagge det som sto på skiltet. Samtidig skulle me ikkje endre klasifikasjonene etter forvaltningsreforma på lik linje med vegvesenet fordi dette hadde vert mykje arbeid.

> Etter reformen trådde i kraft fra 01.01.2010 så ble det mange veier som endret type. I følge http://wiki.openstreetmap.org/wiki/No:Map_Features så skal nå alle fylkesveier som er merket med hvite skilt være "primary". Uskiltet fylkesvei skal være "secondary". Riksveier skal være "trunk". Dette stemmer ikke like bra alle steder. I tillegg så finnes det mange varianter av skrivemåte som feks. FV123, Fv123, FV 123, Fv 123 og bare 123.
Dersom klassifisering ikkje stemmer er det berre å endre det. Denne feilen stammer sikkert frå før forvaltningsreforma sidan me ikkje har endra noko på klassifisering.

Det er ingen skilt på uskilta fylkesvegar. Det gjer det vanskelig å tagga det som står på skiltet. Eg forstår det slik at dei mest ivrige i miljøet vil droppe Fv og berre bruke ref=xxx men det har ikkje vert nokon reell diskusjon på dette.
Det var like mange variantar av riksvegar og europavegar men eg laga ein bot som rydda opp i dette. Eg gjekk ikkje ned på fylkesvegar fordi det ikkje har vert nok diskusjon til å fatte ein felles beslutning.

> Så her er noen konkrete spørsmål:
> 1: Skal man bruke Fv eller Rv prefix, evt. med eller uten mellomrom?
Ingen prefiks på Rv, kansje på Fv, dette er då lett å endre med ein bot.
> 2: Hadde det vært en ide å tatt en dugnad og fikset merkingen slik at det blir likt overalt? Samt oppdatert "No:Map_Features" hvis den ikke stemmer.
Eg har ein bot liggande som kan gjere dette (og har gjort dette før) Problemet er at den ikkje takler riksgrensa godt fordi geofabrik ikkje takler riksgrensa.
> 3: Skal tidligere riksveier som forble riksveier endres til "trunk"? Feks. RV111 som går fra Rakkestad til Fredrisktad. Denne har så vidt jeg har lagt merke til fortsatt hvite skilter som før, og ikke grønne.
Dersom du kan følge med på skiltingen ofte lar du den vere primary til dei har skilta om. Ellers kan du endre den til trunk. Tag det som er på bakken.
> 4: Litt avhengig av svar på spørsmål over, men skal det skilles mellom riksveier som forstatt har hvite skilt og riksveier med grønne skilt? Er det evt. skiltene eller den offisielle klassifiseringen som avgjør?
Skiltingen skal følge klassifiseringen. I dei tilfeller der dette ikkje er tilfellet er fordi dei ikkje har endra skilter endå. Generell regel er at du skal følge skiltene sidan det er det brukere ser.
> 5: Skal tidligere riksveier, som nå har blitt fylkesveier med hvit skilt endres fra "secondary" til "primary"? Feks RV117 (som jeg endret fra sec til pri., samt tok bort RV prefix.
Tidligere riksveger skal ha vert tagga som primary, her er det sikkert nokon som har gjort ein glipp.

> Pluss et par andre ting jeg lurer på:
> Er det noen som vet hva det betyr at en sti er gul-merket?
>  
> Hvor gammelt må et kart være for at det ikke lenger er beskyttet av åndsverksloven? Jeg snakker om feks. et gammelt kart trykket på lerret fra 1937 over Stange/Mjøsa. Det inneholder fortsatt mye god informasjon som kunne vært brukt i OSM, som feks. stedsnavn etc. Det mangler veldig mye i OSM i det området.
I norge er det 75 år. Så du kan ikkje bruke kartet før 2013. Dette er det strengaste eg har sett. Normalt i andre land pleier det å vere 25 eller 50 år.
Du er heldig som bur i eit område der det mangler mye i OSM. Då blir det meir morsomt å sjå endringane etter kvart. Det er ikkje så store endringar du ser når du kartlegger adresser eller fartsgrenser.

>  
> Mvh
> Øystein
>  

Gnonthgol

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.nuug.no/pipermail/kart/attachments/20100615/57009a95/attachment-0001.htm 


More information about the kart mailing list